Turistička agencija Trip Tours - Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.; Telefon: +387 33 844-904;  www.trip.ba; www.viabosnia.ba

Avio karte

Informacije o prtljagu

Ručni prtljag:

Dozvoljenu količinu, veličinu i težinu prtljaga koji putnik unosi u avion određuje svaka avio-kompanija posebno. Težina i dimenzije kabinskog prtljaga su ograničene i obično je maksimalna težina u rasponu od 5 do 10 kg, a zbir širine, visine i dužine ne smije da prelazi 115 cm. Dimenzije ručnog prtljaga možete provjeriti i koristeći ram za mjerenje prtljaga (baggage frame) prilikom registracije prtljaga. Preporučujemo da se prilikom kupovine avio-karte detaljnije raspitate o dozvoljenoj težini i veličini kabinskog prtljaga.

Izgubljeni prtljag:

Uputstvo za izgubljeni prtljag:
U slučaju da vaš prtljag nije stigao, najbolje je da se putnik sa avionskom kartom i naljepnicom za prtljag koja se nalazi na vašem boarding pass-u odmah obrati Službi traganja za prtljagom na šalteru Lost & Found. Shodno tome, vrlo je bitno da vaš boarding pass sačuvate do kraja putovanja jer jedini način, da ukoliko vaš nije stigao za registraciju izgubljenog prtljaga jeste upravo boarding pass.
Procedura nakon prijave nedolaska vašeg prtljaga je sljedeća: služba traganja za prtljagom (Lost & Found) otvara zapisnik o neprispjeću prtljaga i vrši elektronsko praćenje i traganje za prtljagom i kada se prtljag pronađe u većini slučajeva dostavlja se na adresu koju ste naveli prilikom registracije nestalog prtljaga.
U slučaju prispjeća oštećenog prtljaga, ova služba pruža sve usluge prilikom pravljenja zapisnika i pokretanja postupka za obeštećenje kod avio-kompanije.
Služba traganja za prtljagom (Lost & Found) međunarodnog aerodroma Sarajevo pruža usluge traganja za neprispjelim prtljagom putnicima svih avio-kompanija.

Zabranjeni predmeti

Šta je zabranjeno unijeti u avion?

Vatreno oružje svih vrsta: kao što su pištolji, revolveri, puške sačmare, igračke pištolji, replike i imitacije vatrenog oružja za koje se može pomisliti da je pravo, sastavne dijelove vatrenog oružja, isključujući teleskopske nišane, vazdušne i CO2 pištolje, kao što su pištolji sa dijabolama, puške i revolveri, signalne pištolje i startne pištolje, lukove, strijele i samostrele, harpune, podvodne puške  i male praćke i katapulte.
Uređaji za omamljivanje: pištolji za izazivanje šoka, pištolji za omamljivanje, tejzeri i palice za omamljivanje, uređaji za omamljivanje i ubijanje životinja, hemikalije za onesposobljavanje, gasove i sprejevi kao što su peper-sprej, oraščić u spreju, suzavac, kiselina u spreju, sprej za odbijanje životinja.
Predmeti sa oštrim vrhom: predmeti namijenjeni za sječenje kao što su sjekire, sjekirice i satare, sjekire i dijeta za led, brijači, rezači za ambalažu, noževi i sječiva duži od 6 cm, makaze sa sječivima dužim od 6 cm, mereno od kraja ušica, oprema za borilačke veštine sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom, mačevi i sablje.
Alat: poluge, bušilice i burgije uključujući bežične prenosice bušilica, alati sa oštricom ili držačem dužim od 6 cm, koji se mogu koristiti kao oružje, kao što su šrafciger i dijeto, testere, uključujući prenosive bežične testere, lemilice, pištolji za zakucavanje i pištolji za heftanje.
Tupi predmeti: palice za bejzbol i softbol, štapove i palice gdje spadaju razne vrste pendreka, palice obložene kožom, oprema za borilačke vještine.
Eksplozivi i zapaljive materije: municija, eksplozivne kapisle, detonatori i osigurači, replike ili imitacije eksplozivnih naprave, mine, granate i druge eksplozivne vojne naprave, vatromet i ostala pirotehnika, dimne kutije i patrone, dinamit, barut i plastični eksploziv.
Tečnosti, gasovi i aerosoli koje nisu adekvatno upakovani u skladu sa ograničenjima i uslovima za prevoz tih supstanci.
Putnicima nije dozvoljeno unošenje slijedećih predmeta u svom predatom prtljagu: eksploziv i zapaljive supstance, eksplozivne naprave i zapaljive supstance i naprave čijom upotrebom mogu da se izazovu ozbiljne povrede ili one mogu da predstavljaju prijetnju bezbjednosti aviona, uključujući: municiju, eksplozivne kapisle, detonatore i osigurače, mine, granate i druga eksplozivna vojna sredstva, vatromete i druga pirotehnička sredstva, dimne kutije i patrone, dinamit, barut i plastični eksploziv.

Promjena avio karte
Kako da promijenim avio kartu:
Samo neke od avio karata se mogu promijeniti i to važi samo u slučaju ukoliko tarifa po kojoj je karta kupljena dozvoljava promenu. Promjene avio karte, ukoliko to tarifa dozvoljava su moguće uz doplatu u zavisnosti od uslova tarife.
Za sve dodatne informacije i konkretne slučajeve, preporučujemo da pozovete našu agenciju kako bi dobili adekvatan odgovor.

Kako da refundiram avio kartu
Kako mogu da izvršim refundaciju za avio kartu:
Svaka refundacija avio karte zavisi od uslova tarife po kojoj je avio karta kupljena. Zato je jako bitno da se prilikom kupovine avio karte raspitate o svim uslovima koji su vezani za refundaciju.
U slučaju promotivnih tarifa, moguće je refundirati samo djelimičan iznos koji se odnosi samo na aerodromske takse. Za sve ostale situacije, najbolje je da nas pozovete ili pošaljete upit i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.

Vize
Svi putnici su dužni da sami provjere da li im treba viza za destinaciju u koju putuju.
Svi putnici su dužni da sami provjere validnost svog pasoša/putovnice.

Viza za UAE
Elektronsku vizu za UAE može ishodovati agencija preko svojih dobavljača ukoliko klijent rezerviše smještaj u UAE.
Potrebne informacije za UAE vizu su: skenirana prva strana pasoša sa slikom, skenirana fotografija za pasoš. Potrebno dostaviti tražene podatke najkasnije 10 dana prije putovanja.

Pravilo ulaska BiH državljana u Schengen države
BIOMETRIJSKI PASOŠ MORA VAŽITI NAJMANJE 3 MJESECA OD DANA POVRATKA - MAKSIMALAN BORAVAK DO 90 DANA

Pravilo ulaska BiH drzavljana u Tursku
BIOMETRIJSKI PASOŠ MORA VAŽITI NAJMANJE 4 MJESECA OD DANA POVRATKA - MAKSIMALAN BORAVAK DO 90 DANA
Pravilo važi za sva putovanja (autobus, avion, privatno vozilo).

FAQ

TRIP.ba

  • O TRIP.ba
  • Uslovi za saradnju
  • Predložite nam ponudu